Om synrand

Jag har bara ett behov av att berätta för er hur det ser ut från mitt håll så att säg. Någon meter nedanför för er. Jag är inte så hög, som en vanlig katt, och det ger ju lite skillnad i perspektiv. Min horisont är helt annorlunda än er. Precis som det är för fjärilen jag jagar och rödhaken som retas.

Det är jag, Sisu. Nåja, min kompis också då…. Vanliga katter är vi, inga märkvärdiga alls. Vi bor på landet, klättrar i träd, blir utelåsta, innelåsta, varma, blöta och har det som vi har det. T.ex får vi jaga skogsmöss utan att det skälls på oss, men tar vi fåglar blir det ett hojtande om det. En gång när jag var liten försökte en fågel ta mig, så jag tycker ju att jag kunde få ge igen….

Vi bor med två människor, en hane och en hona. Det är honan som bestämmer. Det märks. Precis som att det är jag som bestämmer för min kompis är en hane. Men han säger att han bara låter mig bestämma för att han tycker synd om mig. Han är 5 år äldre och tror sig veta mer. Så blir han inte så upprörd heller säger han. När jag tycker något är fel, så säger han bara ”låt de hålla på!” och så tvättar han sig eller går en sväng. Så egentligen menar han att det inte är hon som bestämmer heller….

Jag är ett hittebarn sägs det. Min mamma övergav mig och sen hittades jag på vinden av en ren händelse, invävd i isolering och med en svans som var skadad. Men de tog hand om mig fastän veterinären som skulle laga svansen sa att det aldrig skulle bli något av mig. Jag var en vildkatt redan fastän jag bara var några veckor. Han var nog inte som han skulle, för svansen lagade han inte ordentligt. Den har en ring där det saknas päls precis vid svansroten. Min kompis tycker det ser roligt ut.

Men vildkatt blev jag inte. Jag blev Sisu. Namnet fick jag för att jag hade sån överlevnadsinstinkt. Egentligen skulle jag inte klarat att mamma stack. Och så när jag tycker att något är konstigt, så är det konstigt och jag kan liksom inte bara glömma det. Jag undrar…..jag vet att det är många som undrar…. även om de inte säger något högt.

Sisu
sisu@synrand.se

Would you like to comment?

Leave a Reply