Sitta och sitta

Igår blåste det så mycket att jag kunde knappt gå framåt. Även om jag är liten och kan smyga längs med väggen, så var det jobbigt. Snön yrde till och med in i nosen!Honmänniskan sa att det var storm. Det riktigt hördes!

På kvällen hände sen det som ibland händer och som jag inte förstår. De satte sig, klarvakna och tittade på lådan. Lådan med bilder i. Där satt de i två timmar! Hur kan man bara sitta och sitta? Jag och kompis, vi sover om vi sätter oss ner, ja, lägger oss ner. Men vi sitter aldrig klarvakna i två timmar och bara tittar på en låda! Sitta och sitta, man får väl sitta och göra något samtidigt!

Det finns två lådor, en med bilder och ljud och en bara med ljud. Den med bara ljud är bäst. Jag gillar musik när det går upp och ner nästan som om man springer uppför en backe, stannar upp och hämtar andan. Sen rusar man ner. Eller som om man smyger på någon, eller är ute o  ser nåt fint… Men sen finns det musik som låter som om alla blivit arga samtidigt. Det är det ofta i bildlådan. Jag får huvudvärk av sånt. Det är inte konstigt om människan blir konstig, för det måste påverka dem också. Det finns musik som låter farlig, arg, ledsen, snäll glad, busig…. Jag gillar snäll glad busig. Allt annat kan de stänga av, tycker jag. Varför ska man gotta sig i feliga känslor? Så gör inte vi katter. Vi vet att det går på tok, vi vet att man inte får som man vill. Jo, man blir arg när det händer, sen måste man ju hitta på något annat. Det är ju bara på det sättet det blir bra igen! Människan ska liksom klampa omkring i eländet precis som om eländet är kul. Det är ju eftereländet som det är kul!

Men klart, jag och kompis gillar att fundera. Precis som nu. Fundera på hur saker hänger ihop. Visst kan det påverka en så man blir ledsen. Men vi gör ju något också. Som kompis som kom på honmänniskan med att köpa samma smak på maten till oss flera påsar i rad. Då undrar han ju om vi var tvungna att gilla kyckling för resten av livet. Så han öppna skafferidörren när de var borta och kom fram till att det fanns en äldre påse till där med annan smak, bet hål på den så vi kunde ta det istället. Nu vet hon att vi måste få en annan smak. Det gör oss glada. Klart vi hade ju kunnat sätta på arg musik och sitta och stöna – Vad det är synd om oss, bara kyckling hela tiden…. Undra vad hon tänkt då?

Fast kompis säger att han inte behöver deras mat egentligen. Han kan skaffa mat själv. Jag vet att han kan det för han äter 4-5 möss varje dag på sommaren. Men jag vill inte ta död på dem. De är roligast när de rör på sig. Jag vill att vi ska busa. Vara kompisar.

Bildlådan kan ibland – väldigt sällan – ha bilder som jag kan lära mig av. Jag vet nu t.ex. att människor gillar att bygga stora städer precis som myrorna. Det är bara det att myrorna är ju mindre så staden blir mindre. Vi har ett sånt ställe i skogen som hon kallar Rio. ”Nu går vi till Rio” säger hon, vilket betyder att gå i skogen. Men gissa om jag blev chockad när det var bilder i lådan på människo-Rio! Hur många kan de bli? Hur många Rio finns det?

Och där satt hon överlycklig och sa ”Titta, Sisu, där är riktiga Rio!”

Nä, jag vet inte vad jag ska tycka om bildlådan… Det kommer obehagliga saker därifrån. Och om de är sanna, vad ska jag tycka då?

Would you like to comment?

Leave a Reply