Jobba, räkna, sitta

Mina människor åker iväg om dagarna. Fem dagar i rad ringer en klocka så att de vaknar och sticker iväg. Honmänniskan säger ”Jobba, komma sedan” och sen stängs dörren. Jag frågade kompis vad jobba är. Han tyckte det var jättekonstigt, han hade varit med henne en dag när han var sjuk och hon inte ville han skulle vara ensam. Han berättade att hon åkte till ett hus med en massa andra människor och sedan satte sig i ett rum och stirrade på en bildlåda, precis en sådan jag har nu när jag skriver detta. Men hon satt där HELA dagen! Klart ibland gick hon ut och hämtade kaffe, men annars var det så hela dagen. Jättetrist! sa kompis, det var så trist så han hade legat helt stilla hela dagen och undrade när allt skulle sluta. ”-Ja, det är det som är att jobba” sa kompis. Åka fem dagar i rad och titta på en bildlåda!?
Då kan hon väl lika väl vara här med oss? Vad ska det vara bra för att sitta så?

Människan verkar sitta mycket… Tänk om de fastnar i den ställningen? Tänk om det kommer  flera människor och har fastnat så, så att de går runt och ser ut som stolar i stället?
Och sen liksom brakar det i dem när de försöker räta ut sig… Och om de ramlar så kommer de inte att kunna resa sig upp…

Men jag har tydligen börjat kunna räkna, till sju i alla fall, för det är fem dagar så och sedan två dagar där klockan inte ringer, sen börjar det om igen. Sen kan jag tydligen en sak till – ”ekonomigöra” – så säger honmänniskan om att jag har kommit på hur man sparar plats i kattlådan. Det är jätteenkelt, man gör bägge sakerna på samma plats samtidigt, så behöver man bara skvätta sanden en gång. Men människorna använder istället något där det rinner vatten. Faktiskt använder människan vatten till jättemycket – t.ex att de ställer sig under rinnande vatten och står där, blir helt blöta, duscha heter det visst. Jag kan sitta och titta genom glaset på hur de bara blir blötare och blötare, skvätter något lödder i huvudet och kommer sedan ut och luktar konstigt. Sen en maskin, där de tvättar allt de har på sig, men roligast är det när de diskar. Då kan man sitta bredvid och krafsa i löddret och vifta med tassen så löddret åker runt i luften. Men vatten – finns det hur mycket vatten som helst?
Till allt som de gör? Konstigt – vi andra dricker bara vatten, inget mer….

Det är roligt varje morgon klockan ringer, för honmänniskan är jättetrött och kan knappt vakna medan hanmänniskan studsar upp och är igång direkt. Precis som jag, jag bara reser mig upp, det är inget konstigt med det. Men för honmänniskan är det tydligen JÄTTEjobbigt!
Hon ligger, försöker öppna ögonen, puttrar något och försöker sätta sig upp. Det ser ut som om hon inte håller ihop liksom. Kompis säger att tidigare fick han jämt hjälpa henne att vakna. Han klev på hennes mage varje morgon om hon inte steg upp själv. Han fick hjälpa till med mycket, säger han. Det var väl det jag visste, att vi katter hjälper människan med mycket! Han väckte henne, påminde henne om när hon skulle lägga sig, kollade vilka som var utanför huset på natten, kollade vad olika ljud var, så inget feligt hände m.m. Ja, precis så är det! Undra hur det skulle gå utan oss, för även om hanmänniskan väcker nu, så kollar vi huset och säger till om det är möss på vinden eller om någon varit i ladan, vi påminner om saker och gör jättemycket. Vi är lika klipska som andra vi, minsann!

Honmänniskan lär oss hela tiden ord, precis som när hon säger ”Jobba, komma sedan”.Sedan – är en längre tid, kan vara hela dagen medan strax är en kortare tid. Jag bara undrar om hon tror att jag tänker svara tillbaks en dag? För även om jag förstår vad hon säger så kommer jag aldrig att kunna vicka och vrida med tungan på det viset! Jag har prövat och fick sååå ont i halsen! Nä, vi pratar på ett annat sätt vi. Det är bättre eftersom vi faktiskt inte är lika högljudda. Människan kan verkligen bli högljudd speciellt i grupp. Ju fler de är desto högre låter de. Kanske det är en sed de har att de ska prata högre ju fler de är? Stackars mig, om de träffas jättemånga på samma gång då! Då gör säkert mina öron sönder av allt oväsen precis som när man välter ett glas… det gör ont bara jag tänker på det…

Would you like to comment?

Leave a Reply