Gorillor och valaffischer

Det är onekligen svårt att förstå kristdemokraternas valaffischer. För ett mänskligare Sverige står Hägglund och spänner ögonen i en gorilla, buffel, struts och hyena. Vad menar de?
Är de i största allmänhet mot djur, och bara vill ha människor?
Eller är det så att alla som inte är kristdemokrater är djur?

Vad vill man uppnå när man definierar sina motståndare som gorillor? Är detta någon sorts humor man ägnar sig åt med en smygande underton av förakt?

Är du inte med oss så är du en hyena!

Kristdemokraterna vill utge sig för att vara de, de enda, som står emellan människan och det råa, gorillor och hyenor, det hänsynslösa, bufflar och de som gömmer huvudet i sanden, strutsen. Det är vad andra ägnare sig åt.

Efter att ha sett dessa affischer så spelar det ju mindre roll om det kommer en affisch som berättar för oss vilka svenska arter det finns – buffel, hyena, struts och människa.  Men ingen gorilla. Varför gör de då en sån affisch?

Människan har det sanna mottot; behandla andra som du vill bli behandlad själv.

Klart man vill tillhöra gruppen människor, inte sant? Eller inte?  Att värva röster genom att ta till sig ett språk som andas förakt och som också spelar på ”vi och dom”  resonemang är ju bara ett sätt att ragga röster bland sverigedemokraterna ….hoppas jag, eller?

Eller uttrycker detta partiets egentliga själ?

Där står han ansikte mot ansikte med sina fiender och vem som helst kan se en linje, en gräns som delar upp dem. Det mänskliga mot det animaliska. Och det smyger in ett starkt obehag över bildspråket, det insinuerade. Är du inte med är du gorilla, är du inte med är du emot, är du inte med är du dom…

Usch, jag är nog hellre dom.

Would you like to comment?

Leave a Reply